Elektra / Grand theatre / VIDE internationale theater projecten

Credits

regie: Corrina Manara
tekst: Sofokles
elektronische compositie: Yannis Kyriakides
koorzang: Ensemble Lapardha, AlbaniŽ
geproduceerd door: Grand Theatre, VIDE internarionale theater projecten en Buro Saai
spel: Hanneke Scholten, Annelies van der Bie,
Nard Verdonschot, Roos Hoogland
zang: Bardha Brahimaj, Nazif «elaj, Feti Brahimaj,
Manush Brahimaj

scenografie: Yael Assaf
kostuums: Jantine Kraayeveld
lichtontwerp: Gert Bakker
geluid: Jannes Noorman
tolk: Bledar Kondi
fotografie: Bernhard Quade, Janna Bathoorn, Nora Duijf
grafisch ontwerp: Ehud Neuhaus
casting: Marc van Bree, Kemna Casting
fondsenwerving: Corrina Manara


Muziek
De muziek van het koor in Elektra van Sofokles in de regie van Corrina Manara bestaat uit traditionele polifonische vocale muziek uit Zuid AlbaniŽ. De traditionele polyfone muziek bestaat uit klaagliederen. Het koor van de Griekse tragedie bestond oorspronkelijk uit muziek en dans. Het enige dat bewaard is gebleven zijn de teksten. In de tragedies van Sofokles is het koor het klankbord van de gebeurtenissen. Het koor is aanwezig en is getuige van de handeling en reageert daarop via de muziek. De elektronische composities van Yannis Kyriakides contrasteert met de traditionele Albanese zang en verbindt de oudheid met het nu.

Thema
Elektra gaat over het lot, dat wat is voorbestemd. Hoe voorbestemd is je leven? Voorbestemd door het land waar je geboren wordt, je familie, je omgeving? Of is alles maakbaar, volgens de gedachte van het westerse leven?

Tragedie
Een Griekse tragedie is een universeel verhaal. Het universele zoek ik in de muziek en in beeld. Tegelijkertijd ben ik gefascineerd door de kracht van de taal en de combinatie van verschillende talen. Mijn onderzoek gaat over het werken met verschillende disciplines en verschillende talen waarmee ik een universeel verhaal vertel dat in Nederland en in het buitenland zeggingskracht heeft.

Speelplekken
AlbaniŽ: amfitheater Butrint festival, Petro Marku theater Vlora
MacedoniŽ: amfitheater Heraklea, Domna Kultura Ohrid festival , Kursumli-an Skopje Festival, amfitheater Stobi
Nederland: Grand theater Groningen, Lantaren-Venster Rotterdam, Frascati Amsterdam, Leidse schouwburg, Toneelschuur Haarlem.

Gefinancierd door Fonds Amateurkunst en Podiumkunsten, Hivos ncdo Cultuurfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, VSBfonds, European Cultural Foundation, Van Bijleveltstichting, de Nederlandse Ambassade in AlbaniŽ.

De voorbereidende werkzaamheden in AlbaniŽ zijn mogelijk gemaakt door de European Cultural Foundation, Step Beyond.