Een brug slaan tussen verschillende culturen

‘Met mijn voorstellingen probeer ik een brug te slaan tussen verschillende culturen. Muziek vormt daarbij de rode draad. De eerste productie die ik echt voor jongeren heb gemaakt is Hannah & Hanna bij het MUZtheater, naar een tekst van John Retallack. Over hoe de Nederlandse Hannah met een grote hekel aan buitenlanders en de Kosovaarse Hanna gevlucht uit haar geboorteland, ondanks hun verschillen in cultuur vriendschap sluiten. Die tekst was een verzoek van het MUZ zelf, maar dat viel goed samen met de wens die ik in mijn werk heb. Ik vind het ook belangrijk om theater voor jongeren te maken; ze zijn het publiek van de toekomst. Als maker is het de opgave én uitdaging zo’n zaal vol jongeren erbij te halen. Ze hebben vaak toch niet zelf voor een voorstelling gekozen. Ik denk dat je ze daartoe moet aanspreken op de zintuigen: beeld, muziek, fysiek spel. Het is een vorm waar ik ook in mijn werk voor een regulier publiek naar op zoek ben.

Daarnaast is het belangrijk dat jongeren theater zien dat niet speciaal voor hun is gemaakt. Jongerentheater gaat heel erg naar de kijkers toe; in volwassenentheater moeten ze zelf een stap doen. Maar ik vind het het mooist wanneer je met dezelfde voorstelling iedereen weet aan te spreken. Eerder dit jaar maakte ik Elektra, naar de Griekse tragedie van Sofokles. Die voorstelling speelde onder meer in een amfitheater in Albanië. Daar zat echt iedereen: mensen uit de stad, kinderen, theatermakers. En iedere toeschouwer haalde er zijn eigen laag uit. In Nederland gebeurt dat ook, maar daar bereikt het niet zo’n breed publiek. Volgens mij komt dat ook doordat we het theater zo duidelijk indelen: kindertheater, jongerentheater, theater voor volwassenen. Ik haal het liefst iedereen erbij.’

Door Annemarie Wenzel voor het boekje Nieuw Licht, uitgebracht door jeugdtheater werkplaats het Lab tijdens het Tweetakt festival 2007.


Theater voor jongeren
Hannah & Hanna geregiseerd bij het Muztheater is te zien in theaters en op scholen in het najaar 2007.

De Griekse tragediën Elektra en Oidipous zijn bezocht door middelbare scholieren in het kader van het vak Klassieke Culturele Vorming (KCV). Voor of nagesprekken hebben plaatsgevonden n.a.v. de voorstelling met de scholieren.


Theaterdocent
Sinds 2003 geeft Corrina Manara theaterlessen op het Nederlands Theater Instituut aan het basisonderwijs en voortgezet onderwijs.